Mega szybkie i smaczne placuszki. Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku, robię go w różnych konfiguracjach, ale najczęściej z bananami bądź jabłkami. Można dodać różne dodatki takie jak rodzynki, chia, wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie lub laskowe, suszoną żurawinę czy morele. Fajny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek, czy w domu czy na popołudniowym spacerze. Placuszki smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu. Są przepyszne i naprawdę zdrowe!

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 150 gram mąki pszennej
  • 4 łyżki syropu z daktyli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z jogurtem, aż do połączenia się składników. Dodajemy syrop z daktyli, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do utworzenia jednolitej masy. Dajemy potarte jabłuszka, chia i rodzynki. Smażymy na telfonowej patelni po kilka minut z każdej strony.

Zapisz

Zapisz