Iga lubi wybór

Rozszerzanie diety to naprawdę duże wyzwanie. Szczególnie dla mamy małego alergika. Każdy nowy produkt to strach czy nie zaszkodzi i maluszek nie będzie cierpiał. Przyjemną częścią jest wspólne celebrowanie posiłków z samodzielnie jedzącym bobasem. Kto wprowadzała BLW ten wie o co chodzi :) U nas różnie z tym bywało, przeważały papki (żeby rodzicie nie dostali zawału!), jakiś taki styl mieszany mamy. Iga miała bardzo dużą chęć próbowania i jedzenia już od 5-6 miesiąca życia. Od początku dawaliśmy jej produkty do łapki, proponując równocześnie płynną konsystencję.

Teraz jej zdolności motoryczne weszły na wyższe poziomy tj. potrafi łapać (chwyt pęcetowy ma opanowany do perfekcji i zbiera z ziemi  każdy okruszek pakując go oczywiście do swojej buźki), sprawie wkłada jedzenie do ust i upycha paluszkami, gryzie, mlaska, obraca, ogląda kawałki warzyw i cieszy się z samodzielnego jedzenia. Nie chcę jej ograniczać i odmawiać przyjemności, na rzecz porządku i mojego wewnętrznego spokoju. Karmiąc ją wiem ile zjadła i że coś zjadła. Przy BLW widzę jak je i bawi się tym jedzeniem, wiedzę też po posiłkowe pobojowisko i sama nie wiem ile z tego wylądowało w jej brzuszku.

Na czym stoimy?

Iga ma 11 miesięcy i staramy się jeść 4 stałe posiłki dziennie plus oczywiście pierś na żądanie. Czasem karmień jest bardzo dużo i często, a czasem są to tylko 3-4 karmienia w ciągu dnia (co się dzieje w nocy to już inna sprawa:)). Iga uwielbia jeść na stojąco (cycka…więc nie pytajcie mnie jak to robię!) oraz wyjadać porozrzucane resztki jedzenia. Muszę bardzo się spieszyć z sprzątaniem jedzeniowego pobojowiska, gdyż mały odkurzacz tylko czeka, aby wciągnąć resztki. Większą frajdą sprawa jej łapanie okruszków niż jedzenie posiłku przygotowanego na talerzu. O co chodzi?

Hitem są też desery. Uwielbia owoce i przede wszystkim banany. Co jeszcze dobrego przygotowujemy?

1.Muffinki wiśniowo – bananowe

Składniki na 12 muffinków:

  • 3 banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie
  • 1/4 szklanki roztopionego i wystudzonego oleju kokosowego
  • 2 jajka lub same żółtka*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklani świeżych wiśni bez pestek

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Banany blendujemy na puree, dodajemy jajka, olej kokosowy oraz przestudzone daktyle, również zblendowane na masę (tzn. syrop daktylowy). W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy suche z mokrymi składnikami mieszając delikatnie łyżką. Dodajemy wiśnie. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

*jeśli dziecko jest uczulone na jajka, można pominąć ten składnik dodając jednego banana więcej

2.Domowy kisiel wiśniowy

Składniki:

  • 1 szklanka soku wiśniowego lub kompotu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Sok/kompot wlewamy do garnuszka pozostawiając odrobinę do wymieszania z mąką ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników, a sok w garnuszku doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilę mieszamy i gotowe!

3.Mus ryżowo – amarantusowy z porzeczka i bananem

Składniki:

  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki kleiku ryżowego
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka czerwonych porzeczek

Przygotowanie:

Do gorącej wody dodajemy kleik i mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Do masy dodajemy rozgniecionego banana oraz amarantus. Na koniec dodajemy czerwone porzeczki. Jeśli dziecko nie lubi grudek – bendujemy owoce z kleikiem i pomijamy dodanie amarantusa.

4.Kostki z kaszy manny malin

Składniki:

  • 1 szklanka soku z malin
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • garść świeżych malin
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie:

Do gotującego się soku dajemy 5-6 łyżek kaszy manny, owoce, syrop i mieszamy. Gęstą kaszkę wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem kroimy kosteczkę odpowiednią dla małych rączek.

5. Lody bananowo – porzeczkowe

Składniki na 6 lodów:

  • 3 banany
  • 1 kubek czarnych porzeczek
  • 3 łyżki syropu z daktyli

Przygotowanie:

Owoce blendujemy, dodajemy syrop z daktyli i przekładamy do pojemniczków na lody. Zamrażamy.

Zapisz

Zapisz

Zapisz