Mistrzostwo! Po pierwsze jest przepyszne i czekoladowe! Po drugie jest naprawdę zdrowe, gdyż nie zawiera cukru ani żadnych dziwnych substancji słodzących. I jest naprawdę słodkie! Wszystko za sprawą przecudownego syropu z daktyli, którego używam teraz do każdych wypieków. Słodyczy dodały też bataty, które doskonale komponują się z kokosem i kakao. To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie ostatnio upiekłam i jestem z niego bardzo dumna, gdyż dodatkowo jest naprawdę zdrowe. Takim ciastem mogę sobie osłodzić gorszy dzień i nie mieć wyrzutów sumienia, że pożeram słodkości.

Przecież to ciasto jest z praktycznie z warzyw! Bataty to jak ziemniaki, kakaowiec tak samo… :)

Składniki:

  • 700 g batatów
  • 160 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka daktyli + woda z daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

Bataty myjemy dokładnie i pieczemy owinięte w folię w piekarniku około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, ostudzone bataty obieramy i przekładamy do miski i blendujemy. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku i czekamy jak ostygnie. Do batatów  wiórki kokosowe, wystudzony olej kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Dokładnie mieszamy i powoli, stopniowo dodajemy mąkę kokosową obserwując konsystencję. Mąka kokosowa jest mąką, która pochłania całkowicie wilgoć, dlatego lepiej dodawać ją stopniowo. Ciasto powinno być gęste lecz nie sypkie. Jeśli wyjdzie nam zbyt sypie może dodać wody z daktyli.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem. Po 15-20 minutach blendujemy na syrop. Wykładamy na upieczone ciasto.

najzdrowsze ciasto czekoladowe

najzdrowsze ciasto czekoladowe

najzdrowsze ciasto czekoladowenajzdrowsze ciasto czekoladowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz