Z powodu moich ostatnich wyrzeczeń w dalszym ciągu kombinuję z dietą i słodkościami. Kierunek jest raczej stały, ale wiadomo że czasem kuszą nas „prawdziwe” słodycze. Tak też było na Święta Wielkanocne! Prawdziwy serniczek też musiałam skosztować, ale dla tych co naprawdę nie mogą ten przepis na jagielnik będzie idealny. Bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Czy to możliwe? Najlepszy wegański sernik z brzoskwiniami bez pieczenia jaki jadłam. Można go połączyć z praktycznie każdymi owocami jakie przyjdą nam do głowy. Niedługo sezon na truskawki, więc myślę, że też będę musiał wypróbować to połączenie:) A tymczasem łapcie przepis :)

Składniki na spód:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki domowego mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego lub syropu z brzoskwiń z puszki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa*
  • 1/2 brzoskwiń z puszki (około 400 g) zmiksowanych bądź w kawałkach w zależności od preferencji, ja rozdrobniłam je belenderem
  • woda z daktyli
  • 1 łyżeczki oleju kokosowego

Składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa*
  • 1/2 brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki wody, w której moczyły się daktyle

Przygotowanie:

Szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Wiórki kokosowe delikatnie blendujemy, ale nie musimy tego robić. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku i mieszamy z wiórkami i kakao. Dodajemy odsączone i zmiksowane daktyle do masy i łączymy wszystkie składniki. Masa powinna być lepka i mokra, najlepiej jakby miała konsystencję mokrego piasku. Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapełniamy
przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod gorącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami domowego mleka kokosowego i 1 szklanką syropu z brzoskwiń. Jeśli nie przygotowaliśmy własnego możemy zakupić gotowe w puszce. Kaszę gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowa dodajemy olej kokosowy. Jeśli chcemy dodać cukier,  to teraz jest odpowiedni moment – możemy dodać 100 g cukru lub ksylitolu. Jednak bez tych dodatków ciasto jest odpowiednio słodkie. Ja dodałam wodę, w której moczyłam daktyle, 2 łyżki pozostawiłam na mus. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy galaretkę brzoskwiniową oraz zmiksowane brzoskwinie. Kaszę blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na czekoladowo-kokosowy spód i przygotowujemy mus. W wodzie rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową i łączymy ją z zmiksowanymi na mus brzoskwiniami. Wykładamy na kaszę jaglaną. Przygotowanie ciasta odstawiamy do lodówki na 2-3 godzin, najlepiej na całą noc.

*w wersji wegańskiej dodajemy do masy z kaszy jaglanej oraz do musu po 5 g agaru.