Bardzo dobre ciasto dla mamy małego alergika :). Zainspirowałam się przepisem na arabskie ciasto z kaszy manny namoura. Ciasto niesamowicie słodkie i wilgotne ze sprawą syropu cukrowego, którym nasączamy upieczony placek. Staram się unikać w kuchni wielu produktów i cukier przede wszystkim do nich należy. Póki co najlepszym zamiennikiem są pyszne i zdrowe daktyle. Dlatego zamiast syropu cukrowego przygotowałam syrop daktylowy. Po tym eksperymencie zastanawiam się nad jakiś ciastem, gdzie można użyć tego syropu, bo jest przepyszny! :)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manna
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na syrop daktylowy:

  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli wiórki, kasze manną, proszek do pieczenia, a w drugiej mleko kokosowe, roztopiony olej kokosowy oraz wcześniej namoczone i zblendowane daktyle*. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm (ja zrobiłam na większej i ciasto wyszło trochę za niskie). Pieczmy 35 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy syropem daktylowym. Przygotowujemy go z daktyli namoczonych  w ciepłej wodzie, które następnie blendujemy na gęsty syrop. Lepiej dodać na początku mniej wody i uzupełniać w trakcie blendowania, gdyż syrop może wyjść za rzadki.

*Daktyle moczymy w 1/3 bądź 1/2 szklanka ciepłej wody na około 15 minut. Czym dłużej będziemy moczyć tym łatwiej się będą blendować.

ciasto z kaszy manny i z syropem z dakyli

ciasto z kaszy manny z syropem z daktyli