Przepyszne ciasto bakaliowe, które przygotowaliśmy na bożonarodzeniowy stół – keks z bakaliami i dobrą whiskey.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g margaryny lub masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g żurawina Helio
  • 50 g rodzynki Helio
  • 50 g berberys Helio
  • 50 g skórka pomarańczy Helio
  • 50 g orzechy laskowe Helio
  • 50 g płatki migdałów Helio
  • 100 ml whiskey

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy bakalie i zalewamy je whiskey. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miksującego się masła dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej. Stopniowo do masy dodajemy przesianą mąkę. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i bakalie. Ciasto przekładamy do okrągłej formy 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

keks z bakaliami