W tym roku nasze Święta będą wyjątkowe, bo będzie z nami ciasto z orzechów włoskich! Jednak nie tylko dlatego:)  Pierwszy raz spędzimy je w trójkę, z naszym najważniejszym członkiem rodziny. Nie będzie on jeszcze do końca świadom tego magicznego czasu, fajnych prezentów i pysznego jedzenia, ale najważniejsze, że jest z nami. Dla mnie to również czas, kiedy wspominam zeszły roku i sporo wspaniałych wspomnień mam z tego przedświątecznego czasu.  Z tego powodu o Bożym Narodzeniu myślę już od listopada. Planuję, przygotowuję, zapisuję. Chciałabym, żeby było wyjątkowo i rodzinnie. Będzie to czego zawsze mi brakowało, bo nie miałam dla kogo się starać. Teraz jesteśmy razem. Bardzo czekam na ten czas i  z wielką przyjemnością celebrują przygotowania.

Oczywiście w kwestii planowania na pierwszy plan wysunęły się prezenty i słodkości. Inne smakołyki będą tradycyjne i jakoś się nie martwię o tę stronę stołu wigilijnego. Z takich szefem kuchni :) Moją głowę jak zwykle zaprzątają słodkości. Słodkich inspiracji poszukuję już od dłuższego czasu i choć wiem, że musi być pierniczek i serniczek, to jednak w jakiejś nowej wersji czy wydaniu. No i coś całkiem nowego, zaskakującego również musi się pojawić. Tradycja, tradycją, ale trzeba próbować nowych rzeczy. Tym bardziej, że chciałabym, aby było trochę zdrowiej. Właśnie dlatego w moich wypiekach będzie mniej cukru czy mąki pszennej.

I tak właśnie pojawił się przepis na ciasto z orzechów włoskich bez mąki pszennej i każdej innej. Podstawą ciasta są orzechy i migdały. Jest naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów Helio
  • 5 jaj
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • polewa czekoladowa Helio

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy zmielone w malakserze orzechy włoskie i migdały, roztopione i ostudzone masło i ekstrakt rumowy. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy będą już sztywne powoli mieszamy z przygotowaną masą orzechową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu dekorujemy roztopiona polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Ciasto z orzechów włoskich bez mąki