Przy okazji pieczenia dyni na pyszną zupę, do piekarnika wrzuciłam dwa buraki. Nigdy nie wiadomo do czego się przydadzą. Warto mieć gotowe i upieczone, jak na przykład przyjdzie ochota na szybką sałatkę, która szybka bez upieczonych buraków nie będzie. Przedstawiam Wam szybką sałatkę ze szpinakiem i pieczonymi burakami :)
Składniki na sałatkę:
  • 2 pieczone buraki
  • świeży szpinak baby
  • 4 jajka
  • opakowanie sera feta
  • 1/2 puszki kukurydzy
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka chili
  • sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W misce przygotowujemy warzywa na sałatkę. Myjemy i suszymy szpinak, kroimy ser feta i dosypujemy kukurydzę. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu kroimy w połówki. Wystudzone buraki kroimy w kosteczkę i dodajemy do przygotowanych warzyw. Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy sos i dodajemy do sałatki.