Zimna, wilgotna, mokra sobota. Miałam sprzątać ogród i zrobić porządek ze stosem liści, ale zaszyłam się w kuchni. Jest ciepła, rozgrzewająca, pikantna i kremowa zupa, będzie też ciasto. Nowe, jesienne ciasto bezglutenowe – bo do takich zwyczajów wracam po kilku miesiącach luzu. Lubię takie weekendy!
Składniki:
  • 1 dynia hikido 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie ziemniaczki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną oraz obraną dynię. Zalewamy i gotujemy warzywa do miękkości. Blendujemy na jednolita masę. Przyprawiamy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Gotowe!