Zupa na chłodniejsze dni, ale lipiec w tym roku troszkę daje nam w kość:) Lubię to :) Nie chłodne dni, barszcz ukraiński :)

Składniki na wywar:

  • 200 g drobiu lub mięsa wołowego
  • 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Składniki na barszcz:

  •  200 g białej fasoli Jaś
  • 6 buraków
  • 5 ziemniaków
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  •  ½  por
  •  ½  kawałek
    selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek zakwasu z buraków
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy
namoczoną na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeża wodą i
gotujemy do miękkości.

Mięso i grzyby zalewamy wodą,
dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy 40 minut. Po tym
czasie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojonego w kostkę warzywa: marchewki,
pietruszkę, seler, buraki i ziemniaki. Por kroimy w talarki i również dodajemy
do zupy. Gotujemy 30 minut, po tym czasie wyjmujemy mięso i kroimy ja na
kawałki. Dodajemy ponownie do zupy, razem z ugotowaną wcześniej fasolą.
Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy obranym i wyciśniętym czosnkiem,
sokiem z cytryny, zakwasem z buraków. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną
cukru. 

Zupę można podawać ze śmietaną,
posypaną świeżą pietruszką lub koperkiem.