Taka prawdziwa. Jeden ze smaków dzieciństwa. Upiekłam to ciasto do publikacji, którą przygotowywało Stowarzyszenie Opolska Blogosfera Kulinarna. Na zlecenie Opolskiej Organizacji Turystycznej promowaliśmy opolskie smaki. Jedna z publikacji opowiadała o smakach dzieciństwa wprost z opolskich regionów. Choć unikam tego typu wypieków to jednak taka szarlotka z mąki pszennej to naprawdę smak dzieciństwa :)
Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na jabłka:

  •  2 kg jabłek
  •  ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag rodzinek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na
niewielkie kawałki. Razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko podsmażamy na
patelni. Dodajemy rodzynki i cynamon.
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia, dodajemy ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz
pokrojone masło. Mieszamy oraz dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Przygotowane
składniki zgniatamy na ciasto, po czym dzielimy na dwie części. Jedną trochę
mniejszą. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Większą część ciasta
rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do przygotowanej blach o
wymiarach. Wstawiamy do lodówki. Białka z 3 jaj ubijamy na pianę, następnie
stopniowo dodajemy resztę cukru, ciągle ubijając do momentu aż piana będzie
sztywna i błyszcząca.
Piekarnik rozgrzewamy do 175
stopni. Formę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Przekładamy na nią
przygotowane i ostudzone jabłka oraz ubitą pianę. Na samą górę wykładamy drugą
część ciasta przygotowując z niego paski oraz układając je w kratkę.
Pieczmy jedną godzinę. Po
upieczeniu i wystygnięciu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.