Niedzielna pasta. Wiosenna burza. Pieczona papryka :)
Składniki:
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 czerwona papryka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy i owijamy w folię. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Najlepiej upiec ją przy okazji pieczenia innych warzyw lub po prostu wykorzystywania piekarnika. Nie opłaca się odpalać piekarnika dla jednej papryki :) W misce przygotowujemy twaróg, jogurt, przyprawy oraz czosnek. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z przygotowanym twarogiem. Przyprawiamy wedle uznania. Fajnym dodatkiem jest świeży szczypiorek z ogródka :)