Miały być na śniadanie. Był za to pyszny podwieczorek. Z ananasem i mango.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej

     

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki pokrojonego drobno ananasa
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąki i sodę, mieszamy. Dodajemy powoli jogurt naturalny, mleko i mieszamy trzepaczką. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Pankejki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością masła, około 2 minuty z każdej strony.