Jak zupa krem to prawie zawsze z dodatkiem pomidorów. Wariacji jest mnóstwo, ja jednak najbardziej wolę taką klasyczną pomidorową z dużą ilością czosnku, bazylii i oregano. Czasem jest rozmaryn i jego cudowny aromat unoszący się w mieszkaniu. Mój rozmarynowy krzak przetrwał zimę i prezentuje się okazale. Dlatego też postanowiłam dziś postawić na pomidorową rozmarynową. A seler naciowy był spontanicznym eksperymentem, który dopełnił mój pomidorowy krem. 
Składniki:
  • 3 puszki krojonych pomidorów.
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii 
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Dodajemy umyty, świeży rozmaryn oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy, by nie przypalić składników, dodajemy odrobinę wody jeśli będzie taka potrzeba. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojony seler naciowy. Gotujemy zupę i przyprawiamy. Blendujemy na krem i gotowe!