Każdy kto śledzi moje posty na pewno zauważył, że w ostatnich miesiącach lubuję się w śledziowych sałatkach i buraczanych potrawach. A więc dziś znów śledziowa sałatka :) z fenkułem, czarną rzepą i awokado
Składniki:
  • 3 filety śledziowe w oleju
  • 1 czarna rzepa
  • 1 awokado
  • 1 fenkuł
  • sałaty: roszpunka, rukola, botwinka
Winegret:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w dowolne i ulubione kształty. Filety śledziowe obmywamy z oleju, suszymy i kroimy w paseczki. Dodajemy do przygotowanych warzyw. Z wymienionych składników przygotowujemy winegret i dodajemy do sałatki.