Wczoraj był Pierwszy Dzień Wiosny. Wspaniały, słoneczny, energetyczny. W takie dni ludzie wynurzają się z domów, by łapać pierwsze promienie ciepłego słonka, pobiegać, pojeździć na rowerze, rolkach czy po prostu po spacerować. Miałam wczoraj taki idealny dzień. Na rowerze, z książką na ławce. A później nadeszła ochota na lekki obiad. Z wiosną zmieniamy nasze nawyki żywieniowe i dobrze! Przestawmy się znów na lekkie, pożywne i zdrowe obiady. Przedstawiam mój pierwszy wiosenny obiad: fasolka szparagowa z kuskusem, suszonymi pomidorami i białą rzodkwią.
Składniki:
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pestki dyni
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy 1/2 szklanki zagotowanej wody oraz dodajemy 1 łyżeczkę kurkumy. Mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, dodajemy pokrojone suszone pomidory, 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, olej lniany i pieprz ziołowy. Mieszamy i czekamy aż nabierze aromatu suszonych pomidorów i wystygnie. W między czasie gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie, około 5 minut. Odcedzamy. Po wystygnięciu mieszamy z kuskusem i pokrojoną białą rzodkwią. Posypujemy pestkami dyni.