Ostatnio na blogu bardzo dużo przepisów z  burakami. Rekompensuję tym sposobem chyba mój wcześniejszy brak zainteresowania tym warzywem. Nie doceniała jego walorów smakowych, wartości odżywczych i przede wszystkim doznań, jakie oferuje. Pieczony burak jest witaminową bombą! Eksperymentuję z zupami, sałatkami i ciastami. A czekoladowe ciasto z burakami, z dodatkiem suszonych moreli bardzo miło wzbogaciło niedzielny, słoneczny, marcowy poranek :)

Składniki:

Krem czekoladowy z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu lipowego

Przygotowanie:

Umyte buraki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu, obieramy buraki ze skórki i trzemy na tarce z małymi oczkami. Do
miski wrzucamy wszystkie suche składniki. Do suchych
składników dodajemy mleko, olej, jajka, marchewki i
pokrojone suszone morele.
Dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto
przelewamy do formy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60
minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Podczas
pieczenia wyrabiamy krem. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i
miksujemy na masę. Wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta. Gotowe!