Sałatka, która pasuje idealnie do grillowanej rybki. U mnie dodatkiem jest dzisiaj łosoś :)
Składniki:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • kilka gałązek jarmużu
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • ser feta
  • pestki dyni
 Składniki na sos:
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około godzinę. W między czasie przygotowujemy warzywa do sałatki. Sałatę i jarmuż myjemy oraz rozdrabniamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy, kukurydzę oraz ser feta. Ostudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do sałatki. Sos przygotowujemy ze wskazanych wyżej składników. Dodajemy do produktów i posypujemy pestkami z dyni.