Zupełnie bez mąki. Pełne orzechowego smaku. Mokre i sycące. Idealne.

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Orzechy mielimy w malakserze tak drobno, jak  tylko można. Żółtka oddzielamy od białek. Do
żółtek dodajemy cukier i ubijamy na jasną, puszystą masę. Później stopniowo
dodajemy roztopione masło, orzechy, wanilię i cynamon.  Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli
dodajemy je do masy za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do
do formy wyłożonej papierem do pieczenia, Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i
pieczemy 50-60 minut. Studzimy w formie przez około 10 minut. Ciasto możemy z
wierzchu posypać cukrem pudrem.