Kończę powoli tegoroczną przygodę z cukinią. Zapasy z przydomowego ogródka znikają i została mi jedna duża cukinia. Przygotowałam szybki krem, lekko ostry, przyjemnie słodkawy. Z chrupiącymi pestkami dyni :)
Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • świeża pietruszka
  • prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy 2 szklanki wody i pokrojoną w kostkę cukinię. Wcześniej wydrążamy środek i pozbywamy się pestek. Gotujemy cukinię, aż stanie się całkowicie miękka. Dodajemy świeżą pietruszkę i miksujemy na krem. W kubeczku mieszamy jogurt naturalny z mlekiem kokosowym i powoli dodajemy do zupy. Wstawiamy na ogień, przyprawiamy  i gotujemy jeszcze około 10 minut. Suchą patelnię rozgrzewamy i prażymy pestki dyni. Dodajemy do przygotowanego kremu.