Uwielbiam szpinak. Okazało się jednak, że nie mogę go łączyć z makaronem. Tak naprawdę to nic nie mogę łączyć z makaronem. Połączyłam więc szpinak z ziemniakiem pieczonym i wyszło bardzo smacznie.

Składniki (porcja na 6 połówek):
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku lub mrożonego
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól
  • ser grana padano do posypania
  • świeży szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki
dokładnie myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku około 1,5
godziny.  Po tym czasie wyjmujemy, sprawdzamy czy są wystarczającą
miękkie i czekamy, aż trochę wystygną. W między czasie przygotowujemy
farsz. Na patelnię wrzucamy wrzucamy szpinak z odrobiną masła, dodajemy obrane i wyciśnięte ząbki czosnku oraz jogurt naturalny. Przyprawiamy. Przekrajamy
ziemniaki i delikatnie wydrążamy środek, uważając by nie uszkodzić
dna. Przygotowane ziemniaki wypełniamy farszem. Posypujemy serem grana padano lub innym. Zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni
piekarniku. Po upieczeniu możemy posypać świeżym szczypiorkiem.