Rano w ogrodzie jest cudowanie. Rosa na trawie, kot leniwie szukający wygodnego miejsca i przyjemna cisza. Wstaję rano i z przyjemnością schodzę by zerwać jabłka, zioła, ogórki i pomidory. Dziś zależało mi głównie na jabłkach, gdyż od kilku dni siedziało mi w głowie takie jedno ciasto z jabłkami, które musiałam upiec w pierwszej wolnej chwili. 

Zjadłam jeden kawałek, reszta rozeszła się błyskawicznie!


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki owoców goji
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, oczyszczamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z cynamonem, cukrem, orzechami oraz owocami goji i wrzucamy na patelnię.  Pozostawiamy na patelni, ciągle mieszając aż do skameralizowania cukru tj. około 10 minut. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i miksujemy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę wykładamy przygotowane jabłka. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 50-55 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem. Na ostudzone ciasto możemy wysypać dodatkowo garść owoców goji oraz lekko posypać je cukrem pudrem.