Miałam ochotę na mięso. No i oczywiście na cukinię. Dodałam jeszcze czerwoną soczewicę.

Składniki:

  • 2 duże cukinie bądź jedna olbrzymia
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i marynujemy w oliwie oraz 1 łyżce przyprawy curry, 1 łyżce kurkumy i 1 łyżeczce ostrej papryki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Cukinię oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i dusimy z łyżką oliwy. Czerwoną soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut i dodajemy do cukinii. Przyprawiamy mielonym kuminem, pieprzem oraz curry. W między czasie podsmażamy kurczaka na patelni, a gdy już będzie gotowy dodajemy do przygotowanych warzyw.