Kolejne zbiory cukinii udane. W upalne dni rosną jak szalone, a ja skrupulatnie kontroluję moją hodowlę ślimaków :). Staramy się dzielić zbiorami, choć na szczęście ostatnio ja wyjadam większość. Dziś przygotowałam bardzo szybki, letni obiad. Przy okazji był niesamowicie smaczny.
Składniki:
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ser typu camembert
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 5 listów świeżej bazylii
  • 5 listków świeżego oregano
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy oliwą. Cukinię kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Pokrojone pomidory kładziemy na plastrach cukinii i lekko solimy oraz pieprzymy. Na koniec układamy pokrojony ser i posypujemy świeżym rozmarynem i skraplamy oliwą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przyozdabiamy listkami oregano i bazylii.