Nie skończyłam jeszcze swojej przygody z jarmużem w tym roku. Po pysznej jajecznicy, której smak dalej mam w głowie przyszedł czas na sałatkę, która idealnie nadaje się na lunch następnego dnia do pracy. W przygotowaniu jest błyskawiczna :)
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 garście pokrojonego jarmużu
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski. Pokrojoną w plastry cukinię i paprykę mieszamy z 1 łyżką oliwy oraz przyprawami chilli i tymiankiem. Wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy, aż warzywa będą gotowe. W między czasie myjemy i oczyszczamy jarmuż. Kroimy go drobno i dodajemy do wystudzonej kaszy jaglanej. Do sałatki dodajemy również kukurydze oraz grillowane warzywa. Na koniec przygotowujemy dressing z 2 łyżek oliwy, musztardy, octu winnego oraz pieprzu i soli. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.