Wiosna/lato to czas zdrowych i lekkich sałatek, które uwielbiam! To wspaniały czas dla roślinożerców. Dopiero drugi rok mogę cieszyć się swoim przydomowym ogródkiem, ale już wiem jaki to skarb. Dużo pracy, zaangażowania, czasem rozczarowań. Małe niedogodności, które wynagradzają wspaniałe zbiory. Świeże rzodkiewki, szczypiorek, rukola, zioła – na wyciągnięcie ręki! Jest więc z czego przygotowywać pysze sałatki. Dziś eksperyment, bo sałatka z rabarbarem. Niestety rabarbar mam kupny, ale swój już zasadzony. Mam nadzieję, że za rok uraczy mnie obfitymi zbiorami :)
Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 łodyga rabarbaru 
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor malinowy
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka miodu
Składniki na dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego winegretu 
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy, odcinamy wysuszone końcówki, kroimy na małe kawałeczki. Pokrojony rabarbar wrzucamy na patelnię z łyżką miodu. Zostawiamy do czasu aż rabarbar zmięknie, tj. około 10 minut. Sałatę lodową myjemy, osuszamy, rozdrabniamy i wrzucamy do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Rukolę również myjemy i dodajemy do sałaty bez rozdrabniania. Kroimy pomidor oraz mozzarellę i dodajemy do przygotowanego mixu sałat. Słonecznik wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zacznie skwierczeć i podskakiwać:) Z podanych wyżej składników przygotowuje dressing, który mieszamy z warzywami.