Myślę, że odpowiednio uczciłam „Światowy Dzień Pieczenia” :) Herbata gotowa, post gotowy, a ja zabieram na ogród ciacho orkiszowe z rabarbarem, by w słoneczku delektować się jego jogurtowym smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na małe kawałki około 2 cm, wrzucamy na patelnię wraz z 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz 1 łyżką miodu. Mieszamy i pozostawiamy do momentu, aż zmięknie i puści soki, tworząc klejący i pachnący syrop. Dodajemy również do rabarbaru cynamon.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt, ostudzone masło i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na samą górę wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Spożywamy z ulubioną herbatą lub kawą :)