Miała być indywidualną przekąską, ale wylądowała w sałatce. Miała być tylko ugotowana, a została dodatkowo uprażona. Miała być drugim śniadaniem w pracy, a została całkowicie spałaszowana na kolację. O kim mowa? O wczorajszej sałatce z fetą, suszonymi pomidorami i prażoną ciecierzycą.

Składniki na prażoną ciecierzycę:
  • 2 szklanki ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
 Składniki na sałatkę:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 szklanka prażonej ciecierzycy 
  • 1 zielony ogórek
  • 1 kostka sera feta
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 listów świeżej mięty
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie prażonej ciecierzycy:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, najlepiej bez termoobiegu. Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę płuczemy, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzyca będzie gotowa, kiedy ziarna będą miały kolor złocistobrązowy. Odstawiamy do ostudzenia.
W między czasie przygotowujemy sałatkę. Myjemy i rozdrabniamy sałatkę. Obieramy i kroimy ogórka, ser feta kroimy w kostki i dorzucamy do przygotowanej sałaty lodowej. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz 1 szklankę ostudzonej ciecierzycy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do sałatki. Dodajemy olej lniany, oliwę, sok z cytryny, przyprawy oraz drobno pokrojoną miętę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy do przygotowanej sałatki.