Herbata się parzy, babeczki gotowe. Udało mi się je uwiecznić przed spałaszowanie. A czasem to naprawdę spory wyczyn. Polecam na niedzielny deser na ogrodzie:) Kocham maj!
Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szklanka mąki z kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o mniejszych oczkach. Jajka mieszkamy z olejem na gęsto masę. Do jajek i
oleju wrzucamy marchewki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche
składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając. W blaszce
muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i
rozdzielamy masę. Pieczemy
około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.