Pierwsza majowa sałatka z pysznymi pomidorami!
Składniki:
  • 1/2 kg ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 1 puszka w kawałkach tuńczyka w sosie własnym
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego lubczyku
  • garść świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy około 2 godziny. Możemy dodać liść laurowy oraz zielę angielskie. Po ugotowaniu studzimy i wrzucamy na misy, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciecierzycy. Tuńczyk odsączamy i  dodajemy do sałatki. Szczypiorek i lubczyk myjemy, drobno kroimy i dodajemy do misy. Z oliwy, czosnku, sosu sojowego, pieprzu i soli przygotowujemy sos. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do przygotowanych składników.