Kasza jaglana i szpinak to moje smaki. Moje połączenie! W końcu znalazłam alternatywę dla ukochanego makaronu. Teraz kotleciki z kaszy jaglanej i szpinaku na stałe zagoszczą w naszym menu:)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobionego (bez dodatków)
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu 
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy
w 2,5 szklance wody, aż do momentu kiedy woda wyparuje, a kasza będzie
ugotowana. W między czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem pieprzu, oregano i bazylii. Do szpinaku dodajemy również obrane i wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 minut. Do lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodajemy również trochę wystudzony szpinak. Dokładnie mieszamy całą masę. Przyprawiamy jeszcze pieprzem, chilli oraz przyprawą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego. Warto spróbować przygotowaną masę i dodać większą ilość przypraw, które preferujemy. Dodajemy 2 łyżki pestek z dyni i mieszamy do uzyskania jednolitej masy – zielonej masy :) Formujemy z niej małe
kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na połowę kotlecików nakładamy pozostałe pestki z dyni, na drugiej połowie rozsypujemy i lekko wgniatamy w kotlety czarnuszkę. Pieczemy około
25 minut w temperaturze 200 stopni.