Lubię soczewicę, ale częściej jem czerwoną. Postanowiłam tym razem przygotować zieloną odmianę i w dodatku w formie sałatki. Wiosna już w pełni, organizm oczekuje zdrowych i lekkich posiłków. A ta sałatka jest kolorowa i bardzo pożywna!

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
 Składniki do sosu:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukujemy i gotujemy około 15 minut w 3 szklankach wody. Pilnujemy, aby się nie rozgotowała, ma być al dente. Cebulkę i suszone pomidory kroimy dorzucamy do ostudzonej soczewicy. Dodajemy również kukurydze, pokrojoną paprykę i kapary. W niewielkim szklanym naczyniu przygotowujemy sos. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowane składniki mieszamy z sosem.