Piękny i intensywny dzień zakończył się wyśmienitym obiadem. Wiosna to dla mnie początek lata, a więc sezonu grillowania. Dlatego też wspaniałość dzisiejszego dnia postanowiliśmy uwieńczyć pierwszym grillem tego roku. Na chwilę się zatrzymaliśmy, bo zmiana nawyków żywieniowych nie pozwoliła nam na przyrządzenie takiego grilla jakiego pamiętaliśmy, ale pomysły szybko się pojawiły. Kotlety mielone z grilla! Ciekawe jak będę smakować? Otóż połączenie wołowiny i mięsa z indyka pozytywnie nas zaskoczyło. Polecam! Dodatkowo na grill trafiła osobna tacka z warzywami: porem, papryką czerwoną, papryką żółtą i selerem. Do tego lekka sałatka, dip z jogurtu i bazylii… i nic więcej nie potrzeba :)

Składniki na kotlety:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 jajko

Składniki na sałatkę:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 250 g rukoli
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 5 rzodkiewek 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • szczypta pieprzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

Zmielone mięso dokładnie wymieszać z pokrojoną cebulą, obranym czosnkiem, jajkiem, pietruszką oraz przyprawami. Uformowane kotleciki układamy na folii do pieczenia na grillu. Grillujemy około 20 minut, przewracając co najmniej raz wszystkie kotleciki.
W między czasie przygotowujemy sałatkę. Umyte i pokrojone warzywa wrzucamy do miski i polewamy sosem przygotowanym z oliwy, oleju lnianego, pieprzu, bazylii i oregano.