Dawno nie przygotowywałam zupy. Pomysł przyszedł niespodziewanie, gdy przypomniałam sobie o porze, którego niedawno kupiłam za namową Mięsożercy. Przecież por to takie zdrowe warzywo i posiada dużą wartość odżywczą. Jest źródłem witamin – A (prawidłowy wzrok, wzrost, gładka skóra), E
(witamina młodości i piękności, wspomaga leczenie bezpłodności), C
(odporność, wzmacnia naczynia krwionośne), oraz z grupy B.
Jest też źródłem magnezu, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego i żelaza (czynniki
krwiotwórcze, przeciw anemii). Posiada właściwości lecznicze –
fibrynolityczne, dzięki czemu zapobiega chorobom żył i powstawaniu
skrzepów.
Zawarty w porach związek alliina skutecznie niszczy szkodliwe bakterie i
grzyby znajdujące się w jelicie. Por regeneruje i odmładza komórki w
organizmie człowieka, wpływa na odbudowę nowej tkanki łącznej. 
Niestety nie za bardzo przepadam za specyficznym smakiem pora, więc postanowiłam połączyć go z innymi warzywami. Połączenie mnie zaskoczyło:)
Składniki:
  • 1 puszka groszku
  • 1 średni por
  • 3 ziemniaczki
  • 4 kostki rosołowe domowej roboty 
  • 1 opakowanie serku ricotta
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki słoneczniku
  • kiełki rzeżuchy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, por kroimy i łącznie z groszkiem zagotowujemy z kostkami domowej roboty około 30 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem. Dodajemy serek ricotta i jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy do smaku i ozdabiamy słonecznikiem oraz kiełkami. Gotowe!