To jest właśnie idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację. Jeśli coś na kolację zostanie:)
Składniki:
  • 200 g wołowiny
  • 200 g sera gorgonzola
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • sałata roszpunka w dowolnej ilości
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta cząbru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie sosu:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, rozmarynem i opiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej około 10 minut z każdej strony. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Sałatę lodową oczyszczamy, osuszamy i rozdrabniamy do miski. Dodajemy również opłukaną i osuszoną roszpunkę. Obrane orzechy włoskie, pokrojoną białą rzodkiew oraz ser gorgonzola dodajemy do mieszanki sałat.  Przygotowujemy sos: oliwę, olej lniany i ocet balsamiczny łączymy i mieszamy. Dodajemy musztardę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.