Czasem przychodzi taki moment kiedy moje uzależnienie od pszenicy produkuje złe myśli, złe pragnienia, złe potrzeby. W głowie wciąż kotłuje się myśl, że bym GO zjadła, doskwiera wzmożona produkcja śliny oraz przeszkadzające w pracy, w życiu i skupieniu, ciągłe wizualizacje wymarzonego dnia. Tak, jestem uzależniona od pszenicy i jest to naukowo potwierdzone, że takie uzależnienie istnieje. Nie potwierdziłam naukowo mojego prywatnego uzależnienia, ale śmiem twierdzić, że coś w tym jest. Bo jak mi przyjdzie ochota na MAKARON, to stanę na głowie by go jak najszybciej przygotować i zjeść! Stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy lazanii, więc po skompletowaniu wszystkich produktów, radośnie zabrałam się do pracy….
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii oraz garść świeżej
  • pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • sól i pieprz
 Pozostałe składniki:
  • paczka makaronu do lazanii
  • oliwa
  • ser do posypania
Przygotowanie:
W dużej patelni lub rondlu podsmażamy pokrojoną cebulkę, pokrojoną paprykę oraz czosnek. Dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy rozdrobione mięso i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dusimy mięso i warzywa około 15 minut. 
W między czasie możemy się zabrać za przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku powoli rozpuszczamy masło  na małym ogniu, gdyż już będzie całkowicie rozpuszczone dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy tylko masa staje się jednolita dolewamy powoli, w małych ilościach mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstawały żadne grudki. Po dolaniu całego mleka sos powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany – wtedy przyprawiamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Po przygotowaniu sosów zabieramy się do przygotowania lazanii. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na sam dół wykładamy płaty makaronu zalewamy sosem pomidorowym, ponownie wykładamy płaty makaronu i zalewamy sosem beszamelowym. Układamy wszystkie składniki w takiej kolejności, aż do ich wyczerpania. Na koniec posypujemy wierzch żółtym serem, ewentualnie suszonym oregano i skraplamy oliwą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.