Otrzymałam zamówienie na kolejną porcję orkiszowych ciasteczek. Tym razem użyłam zmielonych orzechów laskowych. Pysznie smakowały na marcowym słoneczku!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 g masła ( miękkiego )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie
suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko, miękkie
masło i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Po wyrobieniu masy  lepimy
małe kulki i układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż do momentu
kiedy ciasteczka się zarumienią.