„Granola – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.”
Postanowiłam w końcu przygotować swoją domową granolę, bo od dłuższego czasu nie kupuję gotowych mieszkanek ze względu na nie do końca zdrową zawartość. Przygotowywana w domu owsianka powoli mi się nudzi, choć urozmaicam ją sobie dodatkami. Nie zawsze mam też czas by przygotowywać sobie śniadanie na ciepło. Myślę, że miłą odmianą będzie przygotowanie własnej granoli. Użyję składników, które uwielbiam i będzie pysznie! Już mam pomysł na następną.
Składniki:
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka płatków pszennych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki fig
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki miodu
  • cynamon
Przygotowanie: 
Płatki, dynię, słonecznik, migdały  i rodzynki mieszamy. Figę kroimy  w paseczki, wrzucamy do miski. Wszystko mieszamy z miodem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Posypujemy cynamonem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy około 40 minut, aby wszystkie składniki złociły się równomiernie. W trakcie pieczenia możemy pomieszać 2-3 razy. Po pieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.