Trochę za dużo ugotowało mi się kaszy jaglanej i teraz kombinuję z różnymi pomysłami. Zupa już była, kotleciki już były, myślę, że nadeszła pora na zapiekankę. W lodówce różne rodzaje papryki i nawet jeden spory brokuł się znalazł. W takim razie proponuję zacząć od…

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duży brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 jagurtu naturalnego
  • ser grana padano do posypania
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w 4 szklankach wody, aż do całkowitego wyparowania. Do lekko ciepłej kaszy dodajemy pomidory z puszki, jogurt naturalny, jajko, pieprz, obrane ząbki czosnku, kurkumę, bazylię, oregano, tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy. Brokuł rozdzielamy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Cebulkę kroimy w kostkę, wszystkie papryki oczyszczamy i kroimy  w paski. Podsmażamy wszystko na patelni z dodatkiem oliwy. W blaszce/formie do pieczenia umieszczamy brokuły, potem masę z kaszy jaglanej i na samą górkę podsmażoną cebulę i paprykę .Wszystko posypujemy rukolą i serem grana padano. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.