Pomysły na warzywne kotleciki nie kończą się. Przeanalizowałam już chyba każdy składnik w sklepie pod katem  przygotowania kotlecików z soczewicy, kaszy jaglanej czy innej podstawy. Większość również przetestowałam i mam już nawet swój ranking. Czasami eksperymentowanie było nieudane, ale zawsze wynosiłam z tego jaką nauczkę i nową wiedzę. Co z czym, jak zrobić, żeby było dobre, się sklejało i fajnie zapiekało:) W rankingu królują bezsprzecznie kotleciki pieczone w piekarniku i na takie w tym momencie stawiam. Są bardzo zdrowe, bo przygotowywane bez tłuszczu czy oliwy. Zawartość w tym momencie ma drugorzędne znaczenie, choć kasza jaglana smakuje dobrze prawie z każdym dodatkiem. Dziś pieczarki i czerwona cebulka.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • około 12 pieczarek
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • dużo natki pietruszka(może być mrożona)
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w wodzie, gotujemy w 4 szklankach wody, aż do całkowitego wyparowania.
Cebulkę kroimy, pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na łyżeczce oliwy, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy, aż do całkowitego wyparowania. Do lekko ostudzonej kaszy wrzucamy podsmażoną cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy, dodajemy otręby oraz natkę pietruszki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, około 25-30 minut.