Weekendowo i sałatkowo. Wino już rozlane i sałatka gotowa. Dziś znów kurczak w otoczeniu całkiem zwyczajnych warzyw. Taki nasz weekendowy kompromis:) Choć przyznam się szczerze, że takie mięsko smakuje mi wyśmienicie! I z takiego mięska szybko nie zrezygnuję.  Sałatka dosyć szybka w wykonaniu i idealna na piątkową kolację. A jeśli chodzi o składniki…

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • sałata rzymska
  • rukola
  • 1/2 awokado
  • 4 jajka
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Składniki na sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobne paseczki. Doprawiamy przyprawą curry i oregano. Dodajemy łyżeczkę oliwy, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie smażymy na patelni i ostudzamy. Sałatę lodową, rzymską i rukolę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w misce. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki, wszystko układamy na sałacie. Aby przygotować sos ucieramy oliwę z musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego kurczaka układamy na samej górze misy. Polewamy sosem.