Marchewkowy blog, więc zupa marchewkowa musi być i nie jedna będzie! :) Pierwsza prezentowana jest prawdziwie marchewkowa, gdyż marchewki grają pierwsze skrzypce. Kremowa konsystencja, słodko-ostry smak, rozgrzewająca moc imbiru i serowa niespodzianka… mniam! Gdy pałaszowaliśmy zupę pojawiły się dodatkowe pomysły i urozmaicenia np. dodanie jogurtu naturalnego czy kilka kropel tabasco. Wszystko to kwestia smaku i upodobań, więc zachęcam do eksperymentowania.

Składniki – łącznie 652 kcal:

  • 1/2 kg marchewki (mrożona lub świeża) (120 kcal)
  • 4 małe ziemniaczki (139 kcal)
  • 1 kulka mozzarelli (348 kcal)
  • 10 g imbiru  (10 kcal)
  • 2 szklanki bulionu(29 kcal)
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (6 kcal)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę z ziemniakami kroimy w kostkę, imbir obieramy i również kroimy – wszystko gotujemy do miękkości w bulionie. Miksujemy warzywa blenderem i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i jeszcze gotujemy zupę około 5 minut. Można również dodać świeżą pietruszkę.