Przygotowanie tej zupy planowałam już dłuższy czas, gdyż miałam na nią niesamowitą ochotę. Nie wiem czy to przez aromatyczne curry czy soczysty smak pomidorów:) W końcu po świątecznych potrawach, bożonarodzeniowych smakach znalazłam czas by przyrządzić pomidorową zupę z curry, kukurydzą i kurczakiem. Moja zupa będzie dosyć ostra i gęsta, ale wszystko zależy od indywidualnego przyprawienia. Nowy Rok przywitałam przeziębieniem, więc mam nadzieję, że rozgrzewająca moc kremowej zupy pozwoli mi się uporać z przykrymi dolegliwościami.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  •  1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, chilli

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy przyprawiamy 1 łyżeczką curry oraz kurkumy, zakraplamy oliwą i zostawiamy w lodówce na około godzinę. Pomidory z puszki miksujemy z wyciśniętym czosnkiem, dolewamy bulion i gotujemy. Na patelni podsmażamy cebulę oraz paprykę, na końcu dodając przyprawionego kurczaka. Podsmażone warzywa z kurczakiem dodajemy do zupy wraz z odciśniętą kukurydzą i wszystko przyprawiamy. Wszystko gotujemy około 30 minut.