Za każdym razem wychodzi inaczej, bo za każdym razem dodam coś nowego. Rzadko zdarza mi się trzymać przepisów i nie wynika to z roztargnienia, ale chęci eksperymentowania. Choć w życiu jestem osobą bardzo trzymającą się zasad, w kuchni zapominam o regułach, schematach i proporcjach. Gdy ktoś pyta się o przepis ciężko mi zazwyczaj podać konkretną ilość i liczbę produktów, bo często robię to na „oko”. Tak właśnie jest z bigosem, który uwielbiam. Dziś nowa, świąteczna wersja z wędzonym boczkiem i sosem tabasco. Mam nadzieję, że będzie tylko przyjemnie pikantny:)

Składniki:

  • 2 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kiełbasy
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • 50 dag pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarnek ziela angielskiego
  • 15 kropel sosu tabasco
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki chilli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Poszatkowana i przyprawioną liśćmi laurowymi i zielem angielskim kapustę gotujemy około 1,5 godziny. W między czasie podsmażamy kiełbasę, wędzony boczek, czerwoną cebulę oraz pieczarki. Do gotującej się kapusty wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz usmażoną kiełbasę i pieczarki. Przyprawiamy sosem sojowym i sosem tabasco. Na koniec przyprawiamy w zależności od upodobań solą, pieprzem oraz chilli.