Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest bardzo istotne dla naszego organizmu i zdrowia. Nasza dieta powinna się składać  w 80% z produktów zasadotwórczych bądź obojętnych oraz z 20% z produktów kwasotwórczych. Niestety czasy w jakich żyjemy nie ułatwiają nam zdrowego odżywiania. Jednakże bardzo ważna jest świadomość tego co jemy. Z tą wiedzą postarajmy się zmienić nasze nawyki. Na zachowanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma również wpływ na styl życia: stres i jedzenie  w pośpiechu, szczególnie wysoko przetworzonych produktów. Taka codzienność jest bardzo niekorzystna dla naszego organizmu, może powodować złe samopoczucie, osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zmęczenie oraz wzdęcia i zaparcia.  Zaburzenie równowagi, czyli pH powyżej 7,45 może prowadzić do cukrzycy, reumatyzmu, a nawet chorób nowotworowych.

Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze
są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate m.in. w
wapń, sód, potas, magnez. Co ciekawe smak produktów nie odpowiada ich
przyporządkowaniu np. sok z cytryny jest zasadotwórczy, a cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku:)

Warto dokładnie przyjrzeć się temu co jemy. Do najbardziej zakwaszających produktów należą: mięso, cukier, mąka, makaron, tłuszcz, kawa, herbata, a także produkty mleczne.Warto również zastosować dietę odkwaszającą, która charakteryzuje się m.in:

  • wyeliminowaniem mięs (prócz wołowiny i drobiu najlepiej samodzielnie przyrządzonych)
  • wyeliminowaniem cukrów (można je zastąpić suszonymi bakaliami), 
  • piciem dużej ilości wody (co najmniej 2,5 lita dziennie) np. z dodatkiem cytryny
  • piciem ziół oczyszczających oraz herbaty zielonej i czerwonej
  • jedzeniem dużej ilości owoców (najlepiej świeżych) i warzyw czerwonych (marchewka, buraki, dynia, papryka) i zielonych (cukinia, por, seler naciowy, brukselka, pietruszka, fasolka szparagowa)
  • spożywaniem kaszy jaglanej, które ma silne właściwości zasadotwórcze, ociepla organizm i wspomaga trawienie
Poniżej skrót informacji na temat tego, jakie produkty są zasadotwórcze, a które kwasotwórcze. Myślę, że będzie to przydatne dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać:)

    Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:
    • Mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina
    • Cukier i produkty zawierające cukier
    • Sztuczne słodziki
    • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
    • Biały ryż
    • Sery żółte
    • Kawa
    • Czarna herbata
    • Kakao i czekolada
    • Sól
    Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:
    • Ryby
    • Jaja
    • Chleb żytni
    • Płatki zbożowe
    • Makaron pełnoziarnisty
    • Ryż brązowy
    • Orzeszki ziemne
    • Piwo
    Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
    • Twaróg
    • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
    • Kasza gryczana
    • Makaron sojowy
    • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
    • Otręby
    • Fruktoza
    Produkty neutralne pH 7,0:
    • Masło świeże
    • Śmietana
    • Serwatka
    • Jogurt naturalny
    • Oleje roślinne
    Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:
    • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew
    • Soki warzywne świeże bez cukru
    • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
    • Soki owocowe świeże bez cukru
    • Owoce: daktyle, figi, rodzynki
    • Grzyby: prawdziwki, kurki
    Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:
    • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
    • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
    Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
    • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
    • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
    • Zielona herbata
    • Oliwa z oliwek
    • Migdały
    • Maślanka