Składniki:
  • 450 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 200 g sera feta 
  • 5 jajek 
  • 100 g gęstej śmietany 12% 
  • tarty ser do posypania 

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki włożyć do dużego garnka. Posolić i zagotować na większym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Szpinak rozmrozić z masłem, dodać 3 ząbki czosnku. Poczekać aż wystygnie. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać przyprawy oraz ser feta i szpinak. Wymieszać masę. Na
dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę szpinakową. Przykryć drugą połową
ziemniaków, doprawić je, położyć kilka plastrów czerwonej cebuli,  posypać tartym serem, resztą oregano i skropić
dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do
180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i
zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut.Gotowe!